Kip van de boer, een (h)eerlijk concept!

Erik van Veldhuisen is geboren in Renswoude, op een gemengd bedrijf met opfokhennen, melkvee en vleeseenden. In dit bedrijf zat helaas geen toekomst, het bedrijf is later ook natuur en landgoed geworden. Dat is dan ook de reden dat de familie is verhuisd naar Biddinghuizen. Erik wilde op dat bedrijf, waar hij in maatschap zat, veranderingen doorvoeren waar zijn vader het niet mee eens was. Dat was de reden dat Erik gezegd heeft om ermee te stoppen. Het bedrijf is vervolgens verkocht in 2014.
De vader van Erik vond dit lastig en had niet veel vertrouwen in de toekomst van zijn zoon: “je gaat helemaal naar de klote” heeft hij letterlijk gezegd. Maar Erik was vastberaden om een mooi en goed lopend bedrijf te krijgen en daarom heeft hij een plan gemaakt om scharrelvleeskuikens te houden. Eind 2014 was de vergunning binnen en is Erik begonnen om zijn plannen te realiseren.
Er werd een nieuwe stal gebouwd, maar Erik wist dat hij daar niet van rond kon komen. Op dat moment werd Erik gebeld door zijn voerleverancier (Agrifirm) en is hij daar aangenomen als opfok begeleider en verkoper van vleeskuiken ouderdieren. Dit heeft Erik 4 jaar lang gedaan. Erik heeft in zijn stallen scharrelvleeskuikens met één ster beter leven keurmerk. De kuikens komen niet bij Erik uit het ei, maar worden kort na geboorte bij Erik op de boerderij gebracht. Na 21 dagen mogen de kuikens naar buiten. Onder dit concept is het verplicht om de dieren 8 uur per dag toegang te geven tot de buitenlucht. Er mogen 10 kuikens op één m2, maar Erik heeft er op een gegeven moment voor gekozen om 9,5 kuikens per m2 te houden. Dit doet hij om met minder kuikens het maximum van 25kg te bereiken, wat dus meer rendement oplevert.
Eriks bedrijf heeft een flinke klap gehad door de vogelgriep. Vier keer achter elkaar is het niet gelukt om de dieren op te zetten vanwege vogelgriep in het gebied waar Erik woont. Het oneerlijke hierbij is dat, door bepaalde grenzen, de buurman wel een aantal keer heeft kunnen opleggen. Zo werden dus bepaalde boeren hard getroffen en anderen kwamen elke keer nog net goed weg. Toch bleef Erik niet bij de pakken neerzitten en om toch werk om handen te hebben en wat geld in het laatje te brengen, is Erik 4 weken lang bij een loonwerker gaan werken. Gelukkig is het nu, op moment van de ALV, weer rustig en draait Erik weer goed.
Toen Erik bij Agrifirm weg ging, is hij nog eerst bij een Duitse bank gaan werken. Dat is waar het concept “kip van de boer” is bedacht. Erik vond het oneerlijk wat sociale media over vleeskuikenhouders vertelden en besloot daar wat aan te doen. Erik wilde het eerlijke verhaal vertellen. Hij heeft een website en webshop opgericht, en zo is hij begonnen met de verkoop van eigen vlees. Bij de slachterij bestelt Erik hoeveel vlees hij terug wil hebben van zijn eigen kippen. Dat gaat naar een verwerker in Lunteren en dan krijgt hij zijn product terug. Van elke koppel haalt Erik 2.000kg of meer terug, afhankelijk van het seizoen.
De aanwezigen op de ALV waren nog benieuwd hoe het kippenvangen vandaag de dag gaat. Deze klus gebeurt tegenwoordig enkel en alleen door gecertificeerde bedrijven. De methodiek is nog aardig hetzelfde gebleven, zoals vele pluimveehouders deze wel kennen, echter is de professionaliteit gegroeid. Dit moet ook wel, want de controles bij de slachthuizen op gebroken poten en vleugels worden steeds strenger. Dit maakt ook dat Erik zelf ook erg selectief is in welk bedrijf hij inhuurt voor deze klus.
Het bedrijf van Erik groeide en in de zomer van 2021 is gestart met het bouwen van een 2e stal, welke in juli 2022 in gebruik genomen is.
De avond was bijna te kort en vol bewondering hebben de aanwezigen het verhaal van Erik aangehoord. Ben je nieuwsgierig geworden naar zijn concept? Kijk eens op https://www.kipvandeboer.nl/ om meer te lezen over Erik en zijn concept of om zijn overheerlijke kip te kopen!